Månadsbrev: October

Hej allihopa!

Vi vill börja med att hälsa våra nya barn som har börjat här under hösten välkommen till Kronhjorten. Nu börjar platserna fyllas och i dagsläget har vi 13 dagis och 4 fritidsbarn här, och kön inför nästa höst växer vilket är väldigt roligt.

Nu börjar snö och slaskväder vilket betyder att man måste ha med sig extra vantar och kanske extra överdragsbyxor. Kom ihåg att märka dessa då många vantar och byxor ser lika ut…och det är svårt att hålla reda på alla. 

Under Novemberlovet kommer vi köra Halloween-Bowling (som per tradition!) på Kluksgården, måndag den 1:e november, kl 11-14. Alla är välkommen även dom som är lediga denna dag, och föräldrarna till de lediga barn får också gärna hänga på. Man får självklart vara utklädd till vad man vill. Vi fixar lunch och betalar för barnens bowling. De som ska hämtas kl 14 och 15 ska hämtas på Klukgården denna dag.

På föräldramötet presenterade Theres sig som Kronhjortens nya pedagog. Vi pratade det praktiska också som livsmedelskontroll (som vi blev godkänt på samma dag), parkering (försöka så gott som möjligt att parkera vid garaget tills marken frysar till), och att uppdatera kontakt och medicinska information (som nästan alla har nu lämnat in). Vi också diskuterade vad vi jobbar med nu och fram tills jul. 

Huvudtema: I SAGORNAS VÄRLD (1-6)

Under höstterminen kommer vi att fördjupa oss i sagornas värld. Mycket högläsning och diskussion om berättelser kommer att ske för alla åldrarna. Vi kommer även att göra teater och bygga en egen sagovärld. De äldre barn kommer att ta hjälp av sagorna för att utveckla deras läs och skrivförmågan med till.ex bokstavsjakt, ordbilder, och skrivövningar.  Vi kommer även att skriva nya Max böcker.

Paralleltema: MATTESPRÅKET (1-6, FRITIDS)

Parallell till huvudtemat kommer vi att lära oss att tala “mattespråket” och synliggöra matte i vardagen. Vi kommer att räkna, hitta mönster, och lära oss olika matematiska begrepp om form (kvadrat, rektangel, triangel, osv), orienteringsord (översta, understa, höger, vänster), mm. Vi kommer  även att koppla mattespråket ihop med de sagorna i vart huvudtema som i sagan Tre Bockarna Bruse med ord som över, under, på, störst, liten, minst.   

Vi kommer att skicka hem lite läsmaterial till er föräldrar om ni vill också tala med barnen om matematik hemma. Om inget annat kan ni läsa för att förstår hur vi pedagoger tänker kring matematik i vardagen på dagis.

BYGGMÄSTARNA (FRITIDS)

Det har varit STOR interesse hos fritidsbarnen att bygga, bygga, bygga! Därför kommer vi att utveckla deras byggförmåga och sättet att “se” hur man konstruerar. För att göra detta kommer vi att fördjupa oss i geometrin, puzzle, byggteknik, ritningar mm. 

ÖVRIGA AKTIVITER

Vi försöker naturligtvis att alltid att koppla ihop våra övriga aktiviteter till den aktuell teman så gott det går, men ibland kan de också få stå för sig själva.

Övriga aktiviteter denna termin är

 • Bakning/matlagning
 • Småskola
 • Samling/Sångsamling
 • Engelska
 • Röris
 • Halloween
 • Besök av jultomten

MVH,

Lotten, Mattias, och Theres

P.S. Vill bara passa på att berätta att nu på lördag den 30:e är det fest med ABBA tema på Kluksgå’rn, barndisco mellan 18-20 🙂 (Vi brukar att köra disco-städning med just ABBA musik och detta kan vara lite roligt för dem.)

Månadsbrev: September

Hej och välkommen tillbaka till ett nytt läsår.

I år är vi flera som kommer att jobba med era barn! Theres börjar nu i september. Det är ett välkommet tillskott till verksamheten nu när vi har flera barn, färre deltidsbarn, och längre dagar. Det kommer också öppna upp för flera pedagogiska möjligheter.

Sjukanmälan

Nu börjar samhället att vaccinera sig och det känns mycket positivt framåt (särskilt jämfört med samma tid förra året!). Med det sagt är Delta-varianten på uppgång och vi vill råda att vi tillsammans fortsätter att vara försiktiga.  

 • Om ditt barn har symptom som feber, förkylning, ont i magen eller hosta ska barnet stanna hemma.
 • Hen är välkommen tillbaka efter två symptomfria dagar. 
 • Ni kan sjukanmäla genom att skicka ett sms till 073 824 5201.
 • Om möjligt kan du texta redan natten innan – speciellt om du är schemalagd att lämna innan frukost. 
 • OBS! Smsa/ring dagen innan ni kommer tillbaka så vi har koll på hur många barn vi har nästa dag. Annars utgår vi ifrån att barnet är fortsatt hemma.

Om någon annan i samma hushåll är sjuk ber vi er att använda era sunda förnuft. Era sunda förnuft förra året hjälpte till att vi i personalen höll oss friska och att ni därmed inte behövde vabba pga av oss, inget fall av magsjuka eller vinterkräksjukan skedde, och sådana förkylningar som bara går runt, runt uteblev. Så vill vi ha det i år också om det är möjligt. Det vinner vi alla på!

Vi vill också uppdatera kontaktinformationen i så fall ditt barn blir sjuk. Vi kommer att lämna ut papper till er under September.

Fiol

Nu har vi pratat med Cecilia angående fiollektioner som kommer att återbörja. Innan vi planerar de exakta tider, vill hon kolla på vem vill vara med i år. Om ditt barn är 4+ och intresserade i att spela, ring Cecelia på 070 276 3845.

Ombyte

Vi har gjort om i hallen. Alla barn 1-4 har en egen låda. Barn 4+ får en tygpåse från oss som hänger på kroken. 

I lådan ska finnas 

 • blöjor
 • extra kläder (Om ditt barn är i pottränings-processen se till att det finns gott om trosor/kalsonger och byxor.)
 • om det behövs, snuttefilt, napp, eller annat

I tygpåsen ska det finnas ETT ombyte. 

 • en tröja, 
 • ett par byxor, 
 • ett par trosor/kalsonger, 
 • ett par strumpor, 
 • även ett par extra fingervantar denna årstid kan vara bra. 

Om det skulle hända mot alla odds att man skulle behöva byta om flera gånger under dagen har vi gott med extra kläder här på Kronhjorten. Då slipper ni också frakta fram och tillbaka en massa påsar med kläder.

Viktiga datum
 • 5/10 kl 18:00-20:00 Föräldrarmöte
 • 29/10 STÄNGT, Personaldag
 • 23/12, STÄNGT, Personaldag
 • Utvecklingssamtal 5års barn, påbörja v,40
Glöm ej
 • Schema för kommande månad ska lämnas in två veckor innan månadens start.
 • Nästa vecka kan ni gå igenom hittegods där det finns kvarlämnade kläder från förra terminen. Det som inte blir taget adopterar vi till Kronhjortens verksamhet eller slänger.
Och till slut

Vi kommer att skriva ett månadsbrev i mitten-slutet av månaden. Vi skickar ut en länk via epost där ni kan läsa brevet på föräldrasidan. Nästa brevet blir redan om ett par veckor med mer information om den pedagogiska verksamheten.

MVH.

/Lotten, Mattis och Theres