Månadsbrev: MARS

Hej alla föräldrar 

Nu är vi i slutet av mars och värmen börjar komma tillbaka.  Vi har haft några riktigt fina dagar med sol och utevistelse. Det är rätt så geggigt ute och galonisar eller regnkläder liknande kan vara bra att ha för att slippa en massa tvätt när ni kommer hem. Hjälm är också bra att ha med samt solkräm som ni kan ha på redan när barnen kommer på morgonen. Vädret gör också att det blir rätt så geggigt där ni brukar parkera. Fram tills jorden har torkat upp får ni gärna försöka parkera vid garaget så gott det går. Vi förstår naturligtvis att om det är flera som hämtar samtidigt så kan det vara omöjligt. 

Pedagogik

Vi har varje dag sångsamling/engelska med barnen innan lunch. Vi bakar även bröd med barnen oftast en gång i veckan. 

Vi har haft gruppverksamhet där vi jobbar med barnkonventionen. Detta känns högaktuellt med det som sker i världen just nu! Ni får gärna fråga barnen vad vi har pratat om. (Tips: Rätt till namn, land, mat, någonstans att bo, kläder, gå på skolan och lära sig saker samt få sjukvård.) Vi kommer att fortsätta ta upp olika rättigheter terminen ut.

Läs- och skrivförberedelse är hög prioritet nu när de äldsta barnen snart börjar skolan. Lotten kommer att skicka hem “läxor” till de som vill träna lite extra hemma.

Alla barn har nu gjort armband som en del av vårt Slöjd-tema. Vi kommer att börja sy nästa vecka som nästa del av projektet. 

Nu har vi planterat tomat och vill att alla barn tar med sig en 1l mjölk/fil/yogurt-kartong (ej folierad på insidan) för att plantera om och ta hem till påsk.

Det är dags för 1-3-åringarnas sista utvecklingssamtalen för läsåret. (Överlämningssamtal sker i maj för 5 åringarna). För er som inte har haft ett samtal ännu erbjuder vi på plats, via telefon eller videosamtal eftersom vi vet att det kan vara stressigt för alla i samband med hämtning eller lämning. Förvänta ett samtal från en av oss nästa vecka för att boka tid, eller passa på boka en tid när du lämnar/hämtar.

Glöm ej                                            

 • Nu är det dags att lämna in April-schemat, särskilt viktigt är att lämna in schema för påsklovet, så att vi kan planera verksamheten på bästa sätt denna vecka.
 • Vi vill påminna att vi har stängt långfredag (den 15:e), påskmåndag (den 18:e) samt den 19:e april när vi har en personaldag. Om ni behöver barnomsorg den dagen så får ni kontakta oss.

Hälsningar,

Lotten, Mattias och Therese

Månadsbrev: JANUARI

Hej alla föräldrar, och god fortsättning! 

December blev en rolig månad med Lucia, julbord, tomtebesök, julpyssel mm. Sedan helt plötsligt blev det Jul! Vi hoppas verkligen att ni har haft en underbar lov, har hunnit vila ut, och har haft det skönt tillsammans. 

Vi börjar med att informera att Krokoms Kommun har haft extra hård belastning på deras skolor och förskolor utifrån stigande smitta i samhället. Både personal och barn/elever har konstaterats smittade över hela kommunen.

Krokoms Bou-krisgrupp skriver följande till vårdnadshavare på kommunala skolor och förskolor.

 • För att undvika mer omfattande åtgärder ber vi er vårdnadshavare att se över era barns schema på förskola och fritids, så att bemanningen kan planeras på bästa sätt.
 • Om ditt barn har symtom på covid-19 eller annan luftvägsinfektion ska barnet stanna hemma. Det gäller alla, även om barnet tidigare haft covid-19 eller är vaccinerad. Exempel på symtom kan vara snuva, feber, hosta och sjukdomskänsla.
 • Testa ditt barn. Medan du väntar på testning och provsvaret ska ditt barn stanna hemma.
 • Håll avstånd
 • Tvätta händerna noga
 • Om någon i hushållet har covid-19 ska familjemedlemmar ses som misstänkt smittade, och stanna hemma i minst sju dagar. Läs mer på: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/skydda-dig-sjalv-och-andra-rekommendationer-om-covid-19/
 • Kan du som vårdnadshavare minska ditt behov av omsorg under en period? Vi vädjar till alla som har möjlighet att dra ner på tiderna på fritidshem och förskola för att minska trycket på verksamheterna utifrån den ökade personalfrånvaron.
 • Vi behöver hjälpas åt för att skydda de som kan bli allvarligt sjuka, och genom denna vädjan hoppas vi att kunna fortsätta hålla våra verksamheter öppna.

Vi på Kronhjorten har ännu inte drabbats av personalbrist, men med den sorts verksamhet som vi har vill naturligtvis minska risken för att det skulle uppstå.  Därför tycker vi att det är klokt att vi alla tar till oss ovanstående rekommendationer och hoppas att den nuvarande covid-vågen når sin topp snart. Nu har det varit många förkylningar som snurrat hos oss och vi kommer därför vara noga med att skicka hem barn som inte bedöms friska för att det inte ska fortsätta gå runt.

Pedagogik

Nu tittar vi framåt och har massor med med kul aktiviteter planerat. Redan denna vecka (om vädret tillåter) börjar vi med skidåkning. Ta med skidor om ni har.  Denna termin kommer vi att jobba med följande…

Huvudtema: SLÖJDARE (1-6)

Under vårterminen kommer vi att ha slöjd och hantverk som fokus. Stickning, stickning på ram, syprojekt, träslöjd och tovning sker efter åldern och förmågan, individuellt och i smågrupper. På grund av slöjdprocessen blir det mycket konkret och handgriplig matte med att mäta, räkna och tänka logisk och arbeta praktisk med sina händer.

Parallelltema: MATTESPRÅKET (1-6, FRITIDS)

Vi bygger vidare på förra terminens parallelltema “mattespråket”. Vi kommer fortsätta att ha ett eller flera matteord per vecka som vi diskuterar extra under samling och i andra vardagliga sammanhang. Dessutom kommer vi ha pussel/spel minst en gång per vecka där barnen använder sig av logiskt tänkande och det sociala samspelet (turas om, hjälpas åt, problemlösa via diskussion, kooperativt lärande, mm).

Parallelltema: BARNENS KONVENTIONEN (1-6, FRITIDS)

Den sista veckan i varje månad kommer vi att arbeta med barnkonventionen och dess rättigheter. Vi kommer att prata om vad varje rättighet betyder, diskutera tillsammans, rita våra tankar och hänga upp så att det blir synligt under månadens gång. Dessa kommer vi att formulera och diskutera på ett sätt som är ålders- och mognadsanpassat.  Du kan läsa mer om barnens konventionen på www.unicef.se

BYGGMÄSTARNA (FRITIDS)

Vi fortsätter med byggmästarna-temat med fritids genom att väva in slöjd i processen. 

ÖVRIGA AKTIVITER

Övriga aktiviteter denna termin är

 • Bakning/matlagning
 • Småskola
 • Röris
 • Skidor

Viktiga dagar

 • 19:e april stängt (Personaldag)
 • 3:e Juni stängt (Personaldag)
 • Glöm ej lämna schema för februari så snart som möjligt.

Och sist vill vi välkomna ett nytt barn till verksamheten! Nu är vi 13 dagisbarn och 5 fritidsbarn.

Hälsningar,

Lotten, Mattias och Therese