Riktlinjer vid sjukdom på Kronhjorten

Utifrån 1177 och dess rekommendationer ser vi att vid sjukdom som:

Halsfluss stanna hemma till behandling ges och infektionen är över.

Feber stanna hemma tills barnet är helt feberfri och ge barnet ett dygn till hemma för att kunna återhämta sej ordentligt för att orka vara på förskolan.

Ögoninfektion är väldigt smittsamt, vid variga kletiga, vattniga, rinnande ögon ska barnet vara hemma tills ögonen är helt återställda.

Maginfluensa barnet ska vara hemma vid symptom såsom kräkning, diarré och magont , barnet ska efter avslutad infektion vara hemma i två dygn efter att de blivit friska.
OBS! Maginfluensa är väldigt smittsamt och en person utan symptom kan ändå vara smittbärare. Nytt för oss på Kronhjorten för i år är utifrån vår sårbara verksamhet är att då en person i familjen har maginfluensa symptom så får de barn som går på förskolan även stanna hemma, detta för att förhindra smittspridning i övriga barngruppen och att vi pedagoger inte blir smittade.

Förkylning Vi kan alla vara lite småsnuviga ibland och det är ok, men det finns vissa infektioner som kan leda till större utbrott och innebära att en förkylning är mer aggressiv och innehåller bakterier eller svårare virus.
Vid bakteriell infektion är ofta snoret grönt och segt och det leder ofta till halsfluss och andra inflammationer som vid misstanke om detta ska erat barn stanna hemma tills det infekterade snoret slutat rinna.
Vid hosta bör också barnet var hemma både utifrån smittorisk men även för att barnet ofta är allmänt nedsatt och inte orkar vara på förskolan och leka.
RS virus är det förkylningsvirus som brukar härja runt under vintertid symptom är att barnet blir täppt i näsa, snuvig, segt slem och feber för att hindra smittspridning stanna hemma till infektionen är över.

Covid-19 påminner ofta om vanlig förkylning eller influensa. En del blir allvarligt sjuka, men de flesta som får sjukdomen blir lindrigt sjuka. Dit barn ska stanna hemma om hen blir sjuk med symtom som kan bero på covid-19. Man ska stanna hemma tills barnet känner dig frisk och orka med förskolan.

OBS! Just nu är Covid-19 på uppgång i Jämtlands Län och kan fortfarande vara farligt för dem som är äldre eller har underliggande sjukdomar. Det är viktigt att vi även tar hänsyn till varandras släktningar och minska smittspridningen.

Vattkoppor är en vanlig infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Den är mycket smittsam. Det är vanligt med feber och vätskefyllda blåsor som kliar. Det brukar ta mellan tio och tjugo dygn från att du smittas tills de första symtomen märks. De brukar vara feber, huvudvärk och trötthet. Efter en till två dagar bildas röda utslag, oftast på överkroppen. De kan sprida sig till hela kroppen: ansiktet, hårbotten, armarna, benen och slemhinnor. En del får bara enstaka blåsor. Andra får blåsor över hela kroppen. De spricker efter någon dag och små sårskorpor bildas. Efter några dagar torkar skorporna och trillar av. Det blir små ärr som oftast försvinner helt. Barn som har smittats i förskolan eller skolan kan återvända dit när de är feberfria och mår bra, och orkar delta i de vanliga aktiviteterna. 

Vid medicinering:

Vid pågående antibiotikakur får barnet vara hemma tills kuren är avslutad, dels för att vi inte vill ha medicinansvar (förutom de mediciner vi behöver ge akut vid allergier osv.) men också för att barnet behöver återhämta sej och under en kur ofta är mer nedsatt allmänt och även kan bära smitta.

Övrigt:

Tänk på att ditt barn ska orka vara på förskolan, vid misstanke om påbörjad infektion stanna hemma, följ din magkänsla och lita på ditt eget omdöme, vi vill ditt barns bästa och hoppas att vi alla kommer få en smittfri höst och vårtermin. Ta hand om er.
/Lotten, Matias, Therese