Månadsbrev: JANUARI

Hej alla föräldrar,

Förra veckan var i princip alla barn på Kronhjorten sjuka! Nu hoppas vi att detta är avklarat för ett tag och att det blir inte den klassiska vabruarin som kommer. Kom ihåg att friskanmäla ditt barn natten innan hen återkommer till verksamheten så att vi har koll på barnantalet, öppettiderna och matlagningen.

På tal om sjukdom, har vi uppdaterat våra rutiner om sjukdomar efter hösten med bland annat rekommendationer om höstblåsor. 

Det vi anser är viktigast vid sjukdomsfall är att meddela oss om vad barnet är insjuknat i så vi kan vidta nödvändiga åtgärder. T.ex om ett barn blir magsjukt på natten och vi känner till det, så kan vi lägga om schemat fort där personal som har varit i kontakt med barnet själva kan sitta i karantän och vi kan sanera leksaker som vi vet barnet har kommit i kontakt med. 

Om man är hemma och vabbar med ett syskon kan det vara lämpligt att det andra syskonet också är hemma för att minska smittspridningen. I fall av magsjuka i familjen ska barnen vara hemma oavsett om hen visar symtom eller ej eftersom magsjuka är så smittsam och vår verksamhet så skör när vi bara är tre personer.

Avgifter

Nu kommer vi att höja barnomsorgsavgiften. Som ni vet höjer Krokoms kommun avgiften varje år. Vi har alltid haft lägre avgift och inte höjt för flera år, men pga inflation och de större omkostnaderna måste vi nu att höja . Den är fortfarande lägre än Krokoms Kommuns. Se tabell nedan.

Kronhjorten: Inkomsttaket per månad för år 2023 är 50.000 kronor före skatt.

Barn 1 år till och med den 31 juli det år barnet fyller 3 år:

 1. För det första barnet är avgiftstaket 3 procent men högst 1 500 kronor.
 2. För det andra barnet är avgiftstaket 2 procent men högst 1 000 kronor.
 3. För det tredje barnet är avgiftstaket 1 procent men högst 500 kronor.

Från och med augusti det år barnet fyller 3 år till och med 12 års ålder:

 1. För det första barnet är avgiftstaket 2 procent men högst 1000 kronor.
 2. För det andra barnet är avgiftstaket 1 procent men högst 500 kronor.
 3. För det tredje barnet är avgiftstaket 1 procent men högst 500 kronor.

(Så här ser det ut som i andra verksamheter.)

Maxtaxa Krokoms Kommun och övriga kommuner: Inkomsttaket per månad för år 2023 är 54 830 kronor före skatt.

Barn 1 år till och med den 31 juli det år barnet fyller 3 år:

 1. För det första barnet är avgiftstaket 3 procent men högst 1 645 kronor.
 2. För det andra barnet är avgiftstaket 2 procent men högst 1 097 kronor.
 3. För det tredje barnet är avgiftstaket 1 procent men högst 548 kronor.

Från och med augusti det år barnet fyller 3 år till och med 12 års ålder:

 1. För det första barnet är avgiftstaket 2 procent men högst 1 097 kronor.
 2. För det andra barnet är avgiftstaket 1 procent men högst 548 kronor.
 3. För det tredje barnet är avgiftstaket 1 procent men högst 548 kronor.)

OBS! 

 • Dessa ändringar gäller alla barn från och med februari och kommer att synas på februaris räkning. 
 • För de barn som är skrivna i andra kommuner än Krokoms Kommun kommer avgiften att höjas en gång till i augusti då maxtaxan för Krokoms kommun och övriga kommuner kommer att gälla (se tabellen ovan). 

Till skillnad från Kommunen begär vi inte in inkomstuppgifter varje termin. Om ni tror att ni är berättigade en lägre avgift kan ni begär att få fylla in ett inkomstblankett så justerar vi avgiften–detta är på vårdnadshavarens ansvar. Annars utgår vi från att ni har en sammanlagd inkomst som är högre än inkomsttaket. Tänk att om er arbetssituation ändras, på grund av studier eller liknande, så kan ni vara berättigade en lägre avgift.

Nytt för i år kommer vi att även lägga till dröjsmålsränta på fakturor som inte betalas i tid. Detta är på 8%.

Schema – VIKTIGT!

Det är superviktigt att barnets schema stämmer (så nära som möjligt) överens med aktuella hämtnings/lämningstider. Vi behöver ändringar till schemat meddelade så långt innan som möjligt samt att förseningar längre än en kvart meddelas. Detta är viktigt eftersom era scheman och faktisk tid ska stämma överens när det görs myndighetskontroller, till exempel Försäkringskassan som gör kontroller av vab och liknande då och då. Detta är både för er och vår skull. Kom ihåg att sjukanmäla ert barn genom supertext så fort ni vet att ert barn är sjuk – extra viktigt för barn som kommer tidigt på morgonen.

Ser över schemat varje månad innan ni lämnar in och justerar allt eftersom. T.ex om ni ser att ni på tisdagar alltid kommer senare eller hämtar tidigare på torsdagar, så kan ni ändra det i grundschemat. 

Av samma anledning (myndighetskontroller) behöver vi, om en av vårdnadshavare börjar studera, intyg för att konstatera vilken procent hen pluggar. Om man kombinerar studier med arbete behöver vi intyg från arbetsgivaren också. Detta är också viktigt eftersom ni då kan vara berättigade en lägre avgift och att man bara har rätt till barnomsorg under tiden man pluggar eller jobbar.

Utvecklingssamtal

Utvecklingssamtal kommer att ske under februari. Detta kan ske fysiskt på plats, via google-meet eller telefon beroende på önskemål. Vi hör av oss till er.

Skidor

Vår snälla granne Kent Jonasson har dragit upp spår bakom huset där barnen kan åka skidor. Ta gärna med skidorna! Vi också tar emot skidor och pjäxor som barnen har vuxit ut och som vi kan ha som extra här på Kronhjorten. OBS! Vi vill att skidorna och pjäxorna passar ihop. Vi har fått skänkt utrustning förut som inte går att använda pga att ingenting matchar.

Viktiga dagar

7 april (fredag) Långfredagen – STÄNGT, röd dag

10 april (måndag) Annandag påsk – STÄNGT, röd dag

11 april (tisdag) – STÄNGT, personaldag

1 maj (måndag) Första maj – STÄNGT, röd dag

18 maj (torsdag) Kristi himmelsfärds dag – STÄNGT, röd dag

6 juni (tisdag) Sveriges nationaldag – STÄNGT, röd dag

9 juni (fredag) – STÄNGT personaldag

23 juni (fredag) Midsommarafton -STÄNGT, röd dag

V. 27, 28, 29, 30 – SOMMARSTÄNGT

Det kan vara bra att veta att jag (Lotten) kommer att vara bortrest fr.o.m den 5:e april t.o.m den 17:e april. Jag kommer att resa till USA med Lilly för att äntligen besöka min familj efter dessa covid år.

Till slut…

Nu blev detta framförallt ett informationsbrev denna gång. Om ni har frågor om någon ovan är det bara att fråga. Nästa brev fokuserar vi mer på pedagogiken.

Hälsningar,

Lotten, Mattis och Therese