Månadsbrev: APRIL

Hej hej alla föräldrar på Kronhjorten!

Nu är äntligen våren här och snön har nästan tinat bort. Det har varit typiskt aprilväder med några riktiga kanondagar med sol och värme och några dagar med riktigt busväder. 

Vi vill påminna att det är bra att ha med extra utekläder ifall man blir blöt. Tex handskar, byxor mm. Nu när vädret blir bättre och bättre kommer vi att vara ute mer och mer. Tänk på att smörja in ditt barn med solkräm på morgonen, så kan vi fylla på under dagen om det behövs. Ni behöver inte ha med extra solkräm om inte ditt barn är känslig mot den som vi har på dagis.

Aktiviteter

Vi jobbar vidare med temat VÅRFEBER (som snart övergår till SOMMARFEBER) där allt vi har gjort inomhus med färg, blommor och plantering nu fortsätter utomhus. Vi har redan påbörjat med att bygga en balansbana, städa upp runt trädkojan, och förbereda en planteringsplats vid lekstugan. Vi kommer denna vecka att ta långpromenader och leta vårtecken i skogen. Vi jobbar även med matteverkstad, med särskilt fokus på pussel för de mindre. På samlingen jobbar vi vidare med tecken och sjunger såklart. Varannan torsdag så har vi ALEX-röris med barnen och alla är med och hoppar och skuttar. 

De sockerärtor vi tidigare har planterat kan nu följa med hem. Glöm inte att plantera om i en snyggare kruka! 

Många har lämnat in kläder till klädbytarveckan. Vi hade tänkt att ha den utomhus men vädret har inte varit så där varmt och härligt som vi hade tänkt oss när vi planerade denna vecka. Därför kör vi så snart att vädret tillåter. Ni kan naturligtvis fortsätta att lämna in till dess, och vi skickar ett sms när det är dags.

Skolfoto

Vi kommer att ha skolfoto nu igen i maj. Eftersom vi vill ha det utomhus kommer vädret att bestämma. Därför kommer vi att säga till via sms när det är dags – och det kan bli med kort varsel.  

Viktiga datum

Vi kommer snart att börja skicka ut sommarledighets-lappar, det är viktigt att lämna dem i god tid, så vi kan planera sommarens aktiviteter. Nytt för i år är att vi har stängt 4 veckor under sommaren. 

 • Torsdag 13/5- stängt (röd dag)
 • Fredag den 21/5 – stängt för planering. Har man behov av barnomsorg får man höra av sig till oss så löser vi det.

MVH, Lotten och Mattias

Månadsbrev: MARS

Tiden går fort! Sportlov och kommit och gått och snart är det Påsk.

Aktiviteter
Stilleben

Vi känner vårkänslorna ordentligt och kommer nu att påbörja ett ny tema under namnet VÅRFEBER. Vi kommer att förplantera, rita av blommor, lära oss om och måla med pastellfärger, vårstäda i Kojåsen (barnens by i skogen), ha “växt”-yoga, påskpyssla naturligtvis, mm. Vi kommer även att lära oss vår/påsk ord på både engelska (Lotten) och teckenspråk (Mattis).

Tid och Takten fortsätter vi med under samling, där vi lär oss att förstå klockan, hur mångar minuter som finns i en timme, hur långt en minut känns, samt klappa takten med “ägg”.  Vi jobbar även med veckodagar och månader under samlingen. Vi har ”småskola” och även röris med alex via svt varje vecka. 

Nu när vi planterar kan barnen ta med sig en (eller flera!) 1 liters mjölk/jos/fil kartong. (ej med folie inuti).

Vårstädning
Dags att plantera!

Ni kanske också kommer att vårstäda under påsken. Vi föreslår en klädbytesvecka (v.16), där ni kan passa på rensa ut bland barnkläder/skor hemma, tar till Kronhjorten, och sedan plocka kläder/skor till sina barn. Man kan plocka kläder i samband med hämtning och lämning. Kläder som inte plockas kan vi ha som extra kläder på dagis, symaterial eller skänka vidare till Röda Korset. Barnen växer så fort nu att kläder slits inte ut, och det känns dumt att köpa nya kläder när vi kan byta mellan oss.  

När ni värstädar kan ni också kolla om det finns böcker som barnen har växt ur eller helt enkelt tycker inte om. Vi läser mycket på Kronhjorten, böckerna slits och måste ev. användas som kollage-material. Lite påfyllning på bokhyllan är alltid bra.

Viktiga dagar

Kom ihåg att lämna in schema inför påsken om ni ska vara ledig eller inte så vi kan planera verksamheten efter barnantal. 

 • Långfredag- stängt (röd dag)
 • Måndag, Annandag påsk – stängt (röd dag)
 • Tisdag den 6:e april – stängt (personal dag)
 • Inlämning kläder  v. 15
 • Klädplockning kläder v. 16

Månadsbrev: FEBRUARI

Välkommen tillbaka, god fortsättning m.m! Vi passar också på att välkomna ett till barn hos oss.

Vi är lite sent ut med månadsbrevet eftersom det har varit en ovanlig start för året med snöstormar och sjukdom. 

Vid första snöstormen kom inte skolbarnen iväg till skolan och som tur var, kunde Lars köra ner de dagisbarn som lyckats komma fram hit till oss, ner till vägen med snöskotern för hemfärd. Även om vi vuxna tyckte det var lite stressigt tyckte barnen att det var superroligt. Nu är det mycket snö och utelek är extra kul med snögrottor, snöhögsklättring och annan snölek.

Nu när vi har haft oväder har vi hållit öppet och verkligen försökt att se till att det är plogat och att ni är informerade om läget tidigt på morgonen för att kunna bedöma själva om ni vågar er hit. Som ni alla vet, när det blåser som det gör här i byn och i kombination med stora mängder kall och lätt snö kan det driva igen fort oavsett hur ofta man plogar. Vi är jättetacksam för all hjälp–allt ifrån plogning till att köra ner barn till att samåka och till att informera oss om vägföre så att vi kan vidare informera föräldrarna som har inte kommit ännu. Det är nog priset vi betalar för att ha vårt dagis här och det känns tryggt för oss att alla hjälps åt. 

Vi håller på att ändra sov/vila-rutiner för att kunna hantera alla små som har börjat och som kommer att börja till hösten. Istället för att barnen somnar i barnvagnar kommer vi att ha en “sovsal”. De flesta förskolor i Krokoms kommun har övergått till ett sådant system.  Vi kommer också införskaffa en dagisbarnvagn i så fall något barn har svårt att anpassa sig eller är sjuk. Vi har redan börjat med sovsal och det har faktiskt gått över förväntan. 

Vi reviderar också vår verksamhetsplan nu. Den största förändring som påverkar er är att vi kommer inte längre att kunna erbjuda 18-timmar för barn vars förälder är föräldraledig mm. Vi kommer från och med hösten att erbjuda 15-timmar som alla andra förskolor i Jämtland. Anledning för förändringen är att när vi började efter Pärlans stängning hade vi så få barn att vi kunde helt enkelt “lyxa till det”. Nu när flera barn börjar måste vi se till att resurserna räcker till. Tiden kommer att kunna schemaläggas m-tors kl 8-14. 

Aktiviteter

Just nu arbetar vi med “Tid och Takt”. De äldre barnen har visat en otroligt intresse för vad klockan är och hur lång till exempel en minut är. Därför gör vi lite aktiviteter runt detta. Dessutom arbetar vi extra med att spela och hålla takt när vi sjunger, göra klapplekar mm där de små barn kan delta på lika villkor.

Under februari och mars kommer vi att ha utvecklingssamtal. Vi tar kontakt med er individuellt för att hitta bästa tid.

Kyrkis kommer att ske torsdagar hos oss utomhus. Marit och Mona kommer då på besök och gör aktiviteter med de äldre barnen.

Viktiga dagar denna termin
 • 6 april-stängt personaldag
 • 21 maj-stängt personaldag
 • Sista dag för deltidsbarn fre 18 juni

Sommarstängt 

Vi har rätt att stänga 5 veckor under sommaren. I år kommer vi att vara stängt v. 28, 29, 30, 31, och börjar igen måndag den 9 augusti. OBS! Om ni är i en arbetssituation som kräver att ni behöver barnomsorg under de veckorna kan ni höra av er i god tid så kan vi försöka att lösa det tillsammans.

Månadsbrev: DECEMBER

Nu närmar sig 2020 mot sitt slut! Ett år som ingen kommer glömma. 

Fram tills jul har vi en pixiboks-adventskalender som vi öppnar och läser varje dag under samlingen. Vi sjunger även julsånger inför Lucia och vill även påminna om att barnen får vara utklädda till vad dom vill i Luciatåget som vi kommer att ha den 16 dec. Jullunch den 17 dec har vi också denna vecka med besök av Tomten– detta sker såklart corona-säkert då tomten är väldigt gammal. Alla barn är självklart välkomna den dagen.

Corona fortsätter att göra sin närvaro känd även här hos oss. Lyckligtvis har den inte kommit in till vår förskola men flera barn har berättat att de har önskat sig från Tomten i år att corona ska försvinna för att de skulle kunna träffa sina mor- och farföräldrar. Det är lätt att glömma ibland att det senaste år har också påverkat barnen djupt. Vi fortsätter att skriva brev och julkort till våra äldre nära och kära. Detta kommer vi göra även under 2021 så se till att vi har alla nödvändiga adresser på dagis. Det är viktigt för barnen att kunna uttrycka sin saknad och kärlek.

Det finns även nya riktlinjer ang covid, framförallt att om en vårdnadshavare har bekräftad Covid ska barnen också vara hemma om möjligt. Man kan läsa mer på Krokom Kommuns hemsida https://krokom.se/funktioner/viktig-information/2020-12-11-har-hittar-du-information-om-coronaviruset.html Vi ber att ni använder sunt förnuft om ni föräldrar blir sjuka i övrigt. Om det känns som det man har är smittsamt kan det vara bra att vara hemma med barnen. Detta är naturligtvis inget krav, det är en önskemål från vår sida för att skydda vår trygga men sköra verksamhet.

Övrigt

Ni har kanske märkt själva att det är väldigt svårt att hålla reda på alla vantar. Se till att skriva namn så att det är lättare att hitta. Vi vill också, när man klär av sig på morgonen, att vantar och mössor läggs i huvan av overallen så bli det lättare för oss och barnen att hitta när vi går ut. Vi ska försöka hitta en bättre lösning på detta så det går lättare att samla alla vantar och mössor vid kroken.  

Nu när barnen tar julledigt, kom ihåg att ta hem kläder mm på kroken. Vi passar på att storstäda när det finns få barn.

Barnen har börjat ta med sig leksaker, smycken mm till förskolan. Vi kan inte ta ansvar för dessa och framförallt måste vi ha koll för de små delar som kan vara kvävningsrisk för de mindre. Vårt förslag är att barnen tar med ett gosedjur till dagis istället. 

Efterlysning: Har någon en skohållare till övers med “fickor” som man brukar ha i garderoben som inte används och kan skänkas eller säljas till dagis? 

Januari
 • Så snart ni vet ert Januari-schema kan ni sms:a det till Kronhjortens telefon.
 • I januari välkomnar vi ett nytt barn till oss.
 • Utvecklingssamtal kommer att ske i slutet av Jan/ början av feb. 

Vi önskar er en riktig GOD JUL och ett GOTT NYTT CORONA FRITT 2021!

MVH, Lotten och Mattias

Månadsbrev: NOVEMBER

De stora lär de små!

Vi närmar oss sista månaden av 2020, och nu väntar alla på att snön ska komma.  Det är lite konstigt att ta vad som känns som en “höstpromenad” i mitten av November med sina plusgrader. 

Vi kommer att fortsätta att jobba året ut med naturvetenskap eller som vi kallar det “magi” året ut. Varje vecka kommer vi utföra ett experiment där barnen är med och skapar magi. Vi har redan haft “färg-magi” där vi har “trollat” fram nya färger av dom vi redan har.

“Det här var jättebra!” sa ett barn. “Min orange har tagit slut hemma och nu kan jag trolla fram en ny med gul och röd.”

Det har blivit spännande för barnen att upptäcka att vi alla är häxor och trollkarlar.  Vi fortsätter att ha småskola och nu tränar vi bokstäver, namn skrivning och läsning.   

”Hur känns skogen när vi är alldeles tysta?”
Inför jul 

Vi har gjort i ordning en lovlapp inför julledigheten att vi ber alla att lämna in så fort som möjligt, så vi kan planera våran verksamhet efter barnantal. Den hittar du i hängande i hallen. 

Tyvärr kommer vi ha lite ändringar i år på grund av dom nya corona restriktionerna.  Det fina Luciatåget kommer vi fira den 16/12 på förmiddagen, de barn som är lediga den dagen är välkomna mellan 9-10:30 för sång och pepparkaksbak. Vi kommer bara fira med barnen, föräldrar ber vi stanna hemma på grund av smittorisken och restriktionerna.  

Vi kommer självklart ha det årliga julbordet och Tomtebesök. Det kommer att ske den 17/12. De barn som är lediga den dagen får självklart komma ändå mellan kl 10-13.  

Övrigt 

Vi ber er föräldrar att höra av er om ni är mer än 15 minuter sena efter sagt tid. Detta också gäller om ni kommer tidigare än sagd tid. Vi planerar verksamheten-aktiviteter och utflykter-utifrån dessa tider och vi vill inte att en situation skulle uppstå där ingen av oss på plats att ta emot ditt barn. 

Mvh, Lotten och Mattis

Månadsbrev: OKTOBER

Höstpromenad

Nu kom äntligen snön som alla barn har väntat på, vill påminna om kläder för väder denna tid. Passa på rensa ut kläderna som hänger på kroken.

Under vecka 44 kommer vi ha tema halloweenpyssel där vi kommer att bl.a måla, klippa, klistra, och fixa en “jack-o-lantern”. Vi kommer att ha läskig halloweenbowling med glass torsdag den 29/10 kl 13. Alla får klä ut sig. Alla barn får komma även dom som annars skulle vara lediga denna dag, men meddela oss gärna innan så vi vet hus mycket glass vi ska beställa. 

Vecka 45 kommer vi att fira Internationella Gosedjursdagen/vecka (som egentligen sker v. 44 men pga Halloween skjuter vi fram det en vecka). Då får alla barn ta med sig ett mjukisdjur. Vi kommer att teckna av våra gosedjur och under samlingarna låta barnen berätta om sina djur om dom vill.

Nu har vår pirat-tema tagit slut och resten av månaden kommer vi ha temat förändring och förvandling eller “Vardags-magi”. Vi kommer utföra olika experiment och utforska lättare delar av naturkunskapens kemi. Vi kommer också att fortsätta med Röris som vi har på torsdagar fm med Alex från SVT, som har lagt upp träningspass på SVTplay. Vi avslutar varje träningspass med en egen yogapass. 

Föräldramöte

Vi hade föräldramöte den 6/10 här är några av de punkter vi tog upp. 

Vi informerade om likabehandlings och krisplan samt klagomålslåda. 

 • Likabehandlingsplan finns på hemsidan. 
 • De som är våra krisgruppsmedlemmar är vi (Mattias och Lotten) samt våra fasta vikarier (Per och Therese). Om en situation/kris skulle uppstå som gör att någon av oss kan inte delta då ringer vi upp en förälder inom föräldragruppen.
 • Man kan lämna klagomål (anonymt om man vill) i en korg som hänger i farstun. Detta är ett krav från kommunen och kan kännas lite konstigt när vi är en så liten verksamhet. Vi vill i första hand prata och lösa problem löpande i vardagen, men detta blir ett sätt att dokumentera om ni känner att vi behöver att ta tag i en situation.

Vid sjukanmälan: 0738245201

 • Sjukanmäl dagen innan om möjligt, anmäl dagen innan man börjar igen.
 • I och med att vi är bara två är det viktigt att man inte skickar sjuka barn till dagis som i sin tur kan infektera andra, inklusive oss. Om vi skulle insjukna en längre period måste föräldrarna vabba.

Föräldrar har rätt till barnomsorg när de jobbar.

 • Utöver detta har föräldrar rätt till 4 dagar per år om man behöver att utföra ett ärende där barnomsorg kan inte lösas på annat vis, t.ex tandläkartid, bilbesiktning mm
 • Schema lämnas in två veckor innan kommande månad om möjligt–detta så att vi kan göra våra egna scheman.

Månadsbrev skickas ut på slutet av varje månad.

Tillsynsbesök 

Vi hade tillsynsbesök av kommunen fre 16/10. Det var en väldigt positiv träff. De verkade väldigt nöjda med vår verksamhet. De tyckte det var roligt att ni föräldrar var så positivt inställda till verksamheten vilket framkom i enkäten ni fick fylla i ( det var inte så ofta det såg så bra ut!). Vi gick iallafall  ifrån mötet väldigt glada, nöjda och med ny energi! Nästa tillsyn sker inte förrän om 2 år.     

Mvh Lotten och Mattias 

Månadsbrev: SEPTEMBER

Hej alla föräldrar på Kronhjorten,

Nu är vi i full gång med vårt nya tema, Jakten på den försvunna skatten . Alla barn har gjort sina egna skattkartor med en massa knepiga fällor och farliga djur man måste ta sig förbi innan man når sin skatt. Vi har också gjort våra egna och unika ögonlappar så nu ser alla ut som riktiga pirater. Vi jobbar vidare med samlingar innan lunch och diskuterar även där hur kartor och jordglober ser ut, vi sjunger även sånger. 

Vi välkomnar ett nytt barn som kommer börja i vår verksamhet nu i oktober. Nu är vi 11 dagisbarn och 3 fritidsbarn!

Sjukanmälning

Nu har förkylningssäsong kommit igång ordentligt och vi vill förtydliga våra rutiner. Eftersom corona inte är över följer vi samma riktlinjer som andra förskolor och skolor inom Krokoms Kommun. 

 • Om ditt barn har symptom som feber, förkylning, ont i magen eller hosta ska barnet stanna hemma.
 • Hen är välkommen tillbaka efter två symptomfria dagar. 
 • Ni kan sjukanmäla genom att skicka ett sms till 073 824 5201. Om möjligt kan du texta redan natten innan – speciellt om du är schemalagd att lämna innan frukost. 
 • OBS! Smsa/ring dagen innan ni kommer tillbaka så vi har koll på hur många barn vi har nästa dag. Annars utgår vi ifrån att barnet är fortsatt hemma.
 • Krokoms Kommun har skickat hem information att skolbarn ska coronatestas vid sjukdom–detta gäller EJ förskolebarn. Om rekommendationerna skulle ändras informera vi er om detta.
 • Om du vill hålla dig uppdaterat om info ang corona i Krokoms kommun kan du kolla på https://krokom.se/funktioner/viktig-information/2020-09-15-har-hittar-du-information-om-coronaviruset.html
Glöm ej
 • ta med nya extrakläder till barnens lådor i hallen och att ta med kläder för väder när vi är ute och leker då det denna årstid kan bli väldigt lerigt,
 • lämna in nytt schema inför Oktober,
 • 5:e okt – STÄNGT personaldag,
 • 6:e okt – föräldramöte kl 18.
VIKTIG INFO! 

Vi kommer att få ett tillsynsbesök den 16/10 av kommunen, detta är något som kommer att ske på verksamheten 1 gr per år. De kommer och kollar igenom hur vår verksamhet fungerar. De vill även att alla föräldrar ska fylla i en blankett hur ni trivs och vad ni tycker om vår verksamhet, vi bifogar med länken i era epost.   

Mvh Lotten och Mattias 

Månadsbrev: AUGUST

Hej och välkomna tillbaka till Kronhjorten,

Vi kommmer att skriva ett månadsbrev som kommer mot slutet av varje månad. Vi kommer att skicka ett epost varje månad när det väl är dags med en länk till förädrasidan på hemsidan.

Vi välkomnar ett nytt barn till vår verksamhet. Nu är vi 10 dagisbarn och 3 fritidsbarn!

Nu är vi igång med höstterminen och vill påminna om att ta med nya extrakläder till barnens lådor i hallen. Redan nu har det börjat bli lite kyligt ute och varmare utekläder och tjockstrumpor/tofflor inomhus är bra att ha. Vi vill även påminna om att lämna in nytt schema inför hösten. 

Sjukanmälning

Corona är inte över ännu och vi följer samma riktlinjer som andra skolor, vid minsta förkylningssymtom ber vi att ni håller ert barn hemma. Hen är välkommen tillbaka efter två dagar fritt från symptom. Ni kan sjukanmäla genom att skicka ett sms till 073 824 5201. Om möjligt kan du texta redan natten innan.

Viktiga Datum 2020-2021
 • 5:e okt – STÄNGT personaldag
 • 6:e okt – föräldramöte kl 18
 • 17:e dec – jullunch (alla barn är välkomna oavsett schema)
 • 23:e dec – STÄNGT personaldag
 • 6:e april – STÄNGT personaldag
 • 21:e maj – STÄNGT personaldag
Pedagogiskt Projekt: Jakten på den försvunna skatten…

Nu påbörjar vi höstens pedagogiska projekt under temat Jakten på den försvunna skatten, ett tema om kartor, orientering, pirater, gåtor, tipsrunda, rebus och mer! Detta tema har barnen själv kommit på och då kör vi med det.

Med detta tema kommer vi att jobba med alla sorters kartor. Alla barn kommer att arbeta med skattkartor, orienteringskartor, att läsa kartor, att rita egna kartor, känna igen kartsymboler och mer, på deras egna nivå. De kommer även att behöva att klura ut gåtor tillsammans för att lösa problem och komma vidare (och arbeta med kooperativt lärande!). Vi kommer att läsa om pirater och sy ögonlappar. Som ni förstår kommer temat att innehålla mycket matte och SO, samt läsning och lek.

Har ni gamla kartor hemma som ni inte längre vill ha, tar vi gärna emot för att titta på, och sedan använda till att klippa och klistra. Kläder/hatter/etc som kan tolkas som lite “pirat-aktigt” tar vi också gladeligen emot.

Vi kommer även att fortsätta med småskola, grupparbete och att skriva brev till nära och kära som skickas en gång/månad. Lämna in adress till släkningar och vänner till barnen som skulle uppskatta en snail-mail hälsning.

Kyrkis och Fiol

Nu har vi många 4 och 5 åringar på Kronhjorten och det innebär att de har möjlighet att ta del av andra aktiviter som kyrkis och fiol. Under höst terminen kommer kyrkis att börja på torsdagar för alla som blir 4 och 5 år. Detta är självkart frivilligt och kostnadsfritt. Information ska ha kommit till er i posten. Om någon har inte fått, är det bara att höra av dig till oss.

Det är Cecilia Wiklund som håller i fiol. Hon har undervisat här på Pegår’n under de senaste 4 åren och håller på att skapa en ny generation av musiker här i Västbygden. Här skriver hon…

Jag, dvs Cecilia Wiklund, kommer även i år att erbjuda fiolundervisning på eftermiddagstid! Till vardags arbetar jag på Kulturskolan som fiolpedagog.

För att passa små barn använder jag en blandning av olika metoder men främst inspirerat av Suzukimetoden som även kallas modersmålsmetoden, den går ut på att lyssna och  härma och så väntar man med att spela efter noter tills man vet hur man ska spela. Ofta brukar elever som spelat enligt Suzukimetoden bli väldigt musikaliska!

Vi kommer också att sjunga en del för att hjälpa till att utveckla gehöret så att det blir lättare att lära sig melodier. Parallellt får de också en introduktion till notläsningen och musikteori på ett lekfullt sätt.

I första hand får de spela tillsammans i grupp, 2-3 samtidigt om det är möjligt.

Det krävs att man har egen fiol, fioler finns i flera olika storlekar så det kan vi kolla av innan så att det blir lagom. Vid det här laget är det ett gäng som spelat ett tag och bytt till större storlekar så ev. kan det också finnas nån att låna/hyra. Kostnad 800 kr/termin. Prata med Lotten om ni är intresserade eller undrar något!

Datum och tid för fiol är ännu inte bestämt, vi återkommer så snart vi vet. Anmäl intresse till oss så snart som möjligt så kan Cecilia ser över alla fioler. 

Vi ser framåt till ett nytt läsår tillsammmans!

Hälsningar,

Lotten & Mattias