Månadsbrev: JUNI

Hej alla föräldrar på Kronhjorten,
Åh vad härligt med sommar nu kan vi bara springa ut i lågskor och jacka inga overaller eller galonkläder.

Juni
Temat under juni är ”väx med mig” vi kommer att plantera och experimentera tillsammans med barnen. Vi jobbar vidare med språk under samlingarna där barnen lär sig svenska, engelska och även tecken som stöd. Under midsommarveckan kommer vi fixa en midsommarstång tillsammans med barnen och avsluta veckan med ringdans och sång. Vi kommer att ha avslutningsfika på kronhjorten den mån 19/6 kl 17:30-18.30. Alla är välkomna.

Fritids
Vi kommer ju inte kunna ha möjlighet att erbjuda fritids till hösten på Kronhjorten, ni måste själv ansöka hos kommunen om kommunal fritids där efter så får ni ett startdatum av dem som ni meddelar till oss. Gör detta så snart som möjligt. Man söker kommunal fritids via e-tjänsten på krokom.se.

Övrigt
Just nu är det många som är förkylda och har hosta på dagis vi vill från personalgruppens sida påpeka att de är det allmänna hälsotillståndet som avgör om barnet kan vara på dagis. Om vi ser att dom inte orkar och känns trötta kommer vi ringa hem barnet, det gör vi utifrån våran bedömning av allmäntillståndet. Ta gärna en extra
dag hemma så kanske vi kan få stopp på de här som snurrar, prata med barnen om att hosta i armvecket och hålla för när man nyser.

Extra
Vi på Kronhjorten söker bilkuddar de vi har haft har försvunnit, därför undrar vi om det finns någon som har några extra som ligger som vi är
intresserad av att köpa eller låna. Vi behöver detta till sommarens utflykter.

Viktiga datum

Sista dagen för inlämning av sommarledigheten 22/5
Röda dagar i juni är 6/6 och 24/6
Vi kommer försöka ta gruppfoto under vecka 23 vi hör av oss när vi har koll på vädret den veckan, då alla barn är välkommen på förmiddagen oavsett schema.

Månadsbrev: MAJ

Hej alla föräldrar på Kronhjorten,
Oj vilket bakslag av vädret vi fick! Vi hade tagit fram cyklar och fixat i ordning lekstugan och packat in vinter sakerna…men fick ta fram de igen. Tur att barnen tycker det är roligt i alla fall. Vill påminna om att vädret växlar snabbt så ta gärna med gallon kläder, extra vantar och lite extra kläder, det är viktigt så vi kan få till en bra verksamhet.
Kom även ihåg att lämna in schema för maj.

Maj
Under majmånaden kommer vi att köra vidare med småskola för dom stora barnen. Vi kommer fortsätta med svenska, engelska, tecken träning och sång under samlingarna. Prata gärna med barnen om de hemma, dom börjar bli riktigt duktig på ord och tecken. De äldre barn också arbetar med att känna igen siffror 1-5. Ni får gärna hjälpa de hemma med att prata om siffror runt omkring t.ex vilka siffror finns på postlådan, på klockan i köket, mm.

Kojåsen har öppnat och har varit (fram tills denna vecka!) torrt och fint jämfört med resten av gården. Där kommer vi att vara väldigt mycket nu, särskilt innan allt har torkat upp. Om ni hittar inte oss när ni hämtar är vi nog där.


Viktiga datum
Kommunen ställde in deras besök med kort varsel, den kommer istället att ske den 10 maj. Vi kommer inte att stänga verksamheten denna dag. Vi har fått en enkät från kommunen som vi har skickat vidare till er via epost. Den ska vara färdiggjort tills nästa fredag och kommer att användas som underlag på deras besök.

Röda dagar: 1/5 valborg 18/5 Kristi himmelsfärd dag
Onsdag den 10/5 kommer kommunen på besök kl 13-15 (ej stängt)

Vi kommer skicka ut en ledighets-lapp angående sommaren. Den ska lämnas in så fort som möjligt så kan vi planera sommarverksamheten.

Häsningar,

Lotten, Mattias och Therese

Månadsbrev: MARS-APRIL

Hej alla föräldrar på kronhjorten!
Nu börjar vi äntligen känna av att våren kommer med sol och värme. Vi har haft några riktigt fina dagar där vi har försökt varit ute så mycket som vi bara kan, Vill påminna om att det kan vara bra att ha med sig solkräm till barnen. Under april kommer lotten att resa till USA under två veckor vill där för påminna extra om att lämna in
schema för april så Therese och Mattias vet mer exat hur deras dagar kommer se ut.

April
På skärtorsdagen får alla barn som vill vara utklädda och om det är fint väder kommer vi försöka äta lunch ute.
Under april kommer vi att ha stängt en halv dag 26/4 då kommunen kommer hit på inspektion och vi kommer att sitta i möte med dom
under hela förmiddagen, vi kommer därför att öppna kl. 12 denna dagen. Om man har svårt att lösa det så får man höra av sig till oss så
kommer vi på en lösning tillsammans

Gruppverksamhet
Vi kommer att göra påsk pyssel med barnen och annat påsk inspirerade saker med gruppen. Vi kommer att plantera grönsaker
tillsammans och försöka vara ute så mycket som vi kan efter en riktigt kall och lång vinter.

Viktiga datum
Vi har stängt långfredagen och annandag påsk dessa är röda dagar Den 11/4 har vi stängt för planering

Den 26/4 kommer vi ha verksamheten stängd fram till kl. 12 på dagen för att vi besök av Krokoms kommun.

Hälsningar,

Lotten, Mattias och Therese

Månadsbrev: FEBRUARI

Hej all föräldrar!

Tiden går fort och snart är det Mars. Vädret har varit extremt opålitligt med vi försöker att vara ute så mycket det går. Bra om ni kan markera ditt barns hjälm tydligt, all ser lika ut!

Glöm ej att lämna in schema för mars. V. 10 är det sportslov för skolbarnen och det kan innebär ändringar i schemat även för andra. Vi har funderat på om någon föräldrar skulle vilja hjälpa oss anordna en mini-Vasaloppet för dagis/fritidsbarnen under v. 10. Om någon har tid och lust, hör av dig. Tyvärr har vi inte tillräckligt med personal för att kunna anordna allt själva.

Huvudtema: BOK-BOOK (alla)

Nu börjar vi med nya teman. Under vårtermin kommer vi att arbeta med ett språktema som vi kallar för BOK-BOOK. Syftet med detta tema är att stimulera till flera språk för alla ålder. Vi kommer att fokusera på engelska, svenska och svensk teckenspråk. 

Med att välja ut ord på engelska och svenska som är snarlika kommer barnen, oavsett åldern, att lära sig snabbt nya ord och deras förtroende att prata/förstår engelska kommer att växa. Kombinerat med teckenspråk får de yngsta, som har ännu inte utvecklad talförmågan, får de möjligheten att utveckla sitt sätt att uttrycka sig och kommunicera med andra. 

Barnen som är 4-5 år kommer att även fokusera extra på den bokstav som orden börjar med. Det är att säga om orden vi jobbar med för tillfälligt är FISK-FISH och FLAGGA-FLAG, jobbar vi extra med bokstaven “F”–hur det ser ut och låter.

Fritidsbarnen kommer komplettera ovan med viktiga skrivförmågan som inte nödvändigtvis lärs ut i skolan längre, nämligen skrivstil och fingersättning på tangentbordet. För att göra skrivstilen lite mer spännande, och passa teman ännu bättre, kombinera vi det tillsammans med engelska. Fritids får lösa Veckans Gåta och Veckans (matte)Kluring. Detta för att stimulera till diskussion och matematiska tänkande.

Paralleltema (april-juni): VÄX MED MIG

Mot våren kommer vi att plantera, prata om kretslopp, årscykeln, ha växtyoga, mm. Snön ligger kvar ännu och mer information om temat kommer i slutet av April.

Övriga Aktiviteter

Nu finns det snö, och vi vill naturligtvis åka skidor. Vi kommer att försöka hålla öppet spår på lägden och träna parvis. Vi har lite skidor, lite pjäxor men inte som alltid går ihop med varandra. Om du har extra som barnen har växt ut och du vill skänka till Kronhjorten är vi tacksamma. Det skulle vara underbart om vi hade en liten uppsättning så skulle föräldrar slippa köpa år till år.

Vi försöker naturligtvis att alltid att koppla ihop våra övriga aktiviteter till den aktuell teman så gott det går, men ibland kan de också få stå för sig själva.

Övriga aktiviteter denna termin är

 • Bakning/matlagning
 • Röris/Dans
 • Pyssel
 • Pussel/spel
 • Vi hälsar med jämna mellanrum på smådjuren i nedre Bleckåsen, kaniner och höns.

Utvecklingssamtal

Nu börjar vi boka utvecklingssamtal. I år kommer vi att titta närmare på ditt barns utveckling, eller vad också kan kallas för milstolpar, och använder det som underlag till samtalet. Alla barn är unika och utvecklas olika, men det finns vissa egenskaper, eller milstolpar, som är vanliga och typiska för de flesta barn i en åldersgrupp. När man förstår hur sitt barn utvecklas, blir det lättare att stötta och utmana hen i sin utveckling. Barn som är 3+ får också ett barnintervju på dagis. Ni föräldrar ska fylla in ett enkät som ni tar till mötet. Ni får välja om samtalet ska ske digitalt, via telefon eller på Kronhjorten.

Ni kan hämta information och enkät på dagis eller skriv ut bifogande pdf. Där hittar ni också milstolparna så ni vet vad vi tittar efter.

Hälsningar,

Lotten, Mattias och Therese

Månadsbrev: JANUARI

Hej alla föräldrar,

Förra veckan var i princip alla barn på Kronhjorten sjuka! Nu hoppas vi att detta är avklarat för ett tag och att det blir inte den klassiska vabruarin som kommer. Kom ihåg att friskanmäla ditt barn natten innan hen återkommer till verksamheten så att vi har koll på barnantalet, öppettiderna och matlagningen.

På tal om sjukdom, har vi uppdaterat våra rutiner om sjukdomar efter hösten med bland annat rekommendationer om höstblåsor. 

Det vi anser är viktigast vid sjukdomsfall är att meddela oss om vad barnet är insjuknat i så vi kan vidta nödvändiga åtgärder. T.ex om ett barn blir magsjukt på natten och vi känner till det, så kan vi lägga om schemat fort där personal som har varit i kontakt med barnet själva kan sitta i karantän och vi kan sanera leksaker som vi vet barnet har kommit i kontakt med. 

Om man är hemma och vabbar med ett syskon kan det vara lämpligt att det andra syskonet också är hemma för att minska smittspridningen. I fall av magsjuka i familjen ska barnen vara hemma oavsett om hen visar symtom eller ej eftersom magsjuka är så smittsam och vår verksamhet så skör när vi bara är tre personer.

Avgifter

Nu kommer vi att höja barnomsorgsavgiften. Som ni vet höjer Krokoms kommun avgiften varje år. Vi har alltid haft lägre avgift och inte höjt för flera år, men pga inflation och de större omkostnaderna måste vi nu att höja . Den är fortfarande lägre än Krokoms Kommuns. Se tabell nedan.

Kronhjorten: Inkomsttaket per månad för år 2023 är 50.000 kronor före skatt.

Barn 1 år till och med den 31 juli det år barnet fyller 3 år:

 1. För det första barnet är avgiftstaket 3 procent men högst 1 500 kronor.
 2. För det andra barnet är avgiftstaket 2 procent men högst 1 000 kronor.
 3. För det tredje barnet är avgiftstaket 1 procent men högst 500 kronor.

Från och med augusti det år barnet fyller 3 år till och med 12 års ålder:

 1. För det första barnet är avgiftstaket 2 procent men högst 1000 kronor.
 2. För det andra barnet är avgiftstaket 1 procent men högst 500 kronor.
 3. För det tredje barnet är avgiftstaket 1 procent men högst 500 kronor.

(Så här ser det ut som i andra verksamheter.)

Maxtaxa Krokoms Kommun och övriga kommuner: Inkomsttaket per månad för år 2023 är 54 830 kronor före skatt.

Barn 1 år till och med den 31 juli det år barnet fyller 3 år:

 1. För det första barnet är avgiftstaket 3 procent men högst 1 645 kronor.
 2. För det andra barnet är avgiftstaket 2 procent men högst 1 097 kronor.
 3. För det tredje barnet är avgiftstaket 1 procent men högst 548 kronor.

Från och med augusti det år barnet fyller 3 år till och med 12 års ålder:

 1. För det första barnet är avgiftstaket 2 procent men högst 1 097 kronor.
 2. För det andra barnet är avgiftstaket 1 procent men högst 548 kronor.
 3. För det tredje barnet är avgiftstaket 1 procent men högst 548 kronor.)

OBS! 

 • Dessa ändringar gäller alla barn från och med februari och kommer att synas på februaris räkning. 
 • För de barn som är skrivna i andra kommuner än Krokoms Kommun kommer avgiften att höjas en gång till i augusti då maxtaxan för Krokoms kommun och övriga kommuner kommer att gälla (se tabellen ovan). 

Till skillnad från Kommunen begär vi inte in inkomstuppgifter varje termin. Om ni tror att ni är berättigade en lägre avgift kan ni begär att få fylla in ett inkomstblankett så justerar vi avgiften–detta är på vårdnadshavarens ansvar. Annars utgår vi från att ni har en sammanlagd inkomst som är högre än inkomsttaket. Tänk att om er arbetssituation ändras, på grund av studier eller liknande, så kan ni vara berättigade en lägre avgift.

Nytt för i år kommer vi att även lägga till dröjsmålsränta på fakturor som inte betalas i tid. Detta är på 8%.

Schema – VIKTIGT!

Det är superviktigt att barnets schema stämmer (så nära som möjligt) överens med aktuella hämtnings/lämningstider. Vi behöver ändringar till schemat meddelade så långt innan som möjligt samt att förseningar längre än en kvart meddelas. Detta är viktigt eftersom era scheman och faktisk tid ska stämma överens när det görs myndighetskontroller, till exempel Försäkringskassan som gör kontroller av vab och liknande då och då. Detta är både för er och vår skull. Kom ihåg att sjukanmäla ert barn genom supertext så fort ni vet att ert barn är sjuk – extra viktigt för barn som kommer tidigt på morgonen.

Ser över schemat varje månad innan ni lämnar in och justerar allt eftersom. T.ex om ni ser att ni på tisdagar alltid kommer senare eller hämtar tidigare på torsdagar, så kan ni ändra det i grundschemat. 

Av samma anledning (myndighetskontroller) behöver vi, om en av vårdnadshavare börjar studera, intyg för att konstatera vilken procent hen pluggar. Om man kombinerar studier med arbete behöver vi intyg från arbetsgivaren också. Detta är också viktigt eftersom ni då kan vara berättigade en lägre avgift och att man bara har rätt till barnomsorg under tiden man pluggar eller jobbar.

Utvecklingssamtal

Utvecklingssamtal kommer att ske under februari. Detta kan ske fysiskt på plats, via google-meet eller telefon beroende på önskemål. Vi hör av oss till er.

Skidor

Vår snälla granne Kent Jonasson har dragit upp spår bakom huset där barnen kan åka skidor. Ta gärna med skidorna! Vi också tar emot skidor och pjäxor som barnen har vuxit ut och som vi kan ha som extra här på Kronhjorten. OBS! Vi vill att skidorna och pjäxorna passar ihop. Vi har fått skänkt utrustning förut som inte går att använda pga att ingenting matchar.

Viktiga dagar

7 april (fredag) Långfredagen – STÄNGT, röd dag

10 april (måndag) Annandag påsk – STÄNGT, röd dag

11 april (tisdag) – STÄNGT, personaldag

1 maj (måndag) Första maj – STÄNGT, röd dag

18 maj (torsdag) Kristi himmelsfärds dag – STÄNGT, röd dag

6 juni (tisdag) Sveriges nationaldag – STÄNGT, röd dag

9 juni (fredag) – STÄNGT personaldag

23 juni (fredag) Midsommarafton -STÄNGT, röd dag

V. 27, 28, 29, 30 – SOMMARSTÄNGT

Det kan vara bra att veta att jag (Lotten) kommer att vara bortrest fr.o.m den 5:e april t.o.m den 17:e april. Jag kommer att resa till USA med Lilly för att äntligen besöka min familj efter dessa covid år.

Till slut…

Nu blev detta framförallt ett informationsbrev denna gång. Om ni har frågor om någon ovan är det bara att fråga. Nästa brev fokuserar vi mer på pedagogiken.

Hälsningar,

Lotten, Mattis och Therese